Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

rozmarinutНови изследвания откриха, че често използвана билка съдържа предпазващо очите съединение. И че тя може да помогне в предотвратяването на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е най-често срещаният очен проблем сред хората над 50 годишна възраст. Това заболяване е също така водещата причина за слепота.

Съединението е карнозна киселина. То произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. И скорошно изследване, проведено от дружеството Investigative Ophthalmology & Visual Science показва колко наистина ефикасна е карнозната киселина. Изследователите я изпробваха в клетките на ретината на мишки с увреждане, причинено от токсични пероксиди. Направиха го за да имитират свързаната със стареенето дегенерация на макулата. И наистина, карнозната киселина предпази клетките от понататъшно увреждане.

И освен това, тя предпази очите от причиняваното от светлината увреждане на ретината. Предварително лекуваните с карнозна киселина мишки получиха по-малко увреждане когато бяха изложени на синя светлина (високочестотна светлина от видимия за окото спектър). Те развиха по-плътен външен слой около сърцевината на окото, който защити фоторецепторите им – частта от окото, която долавя светлината. Защитата на тази част на окото е особено важна. Увредените фоторецептори водят до свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

И така, коя е билката, която съдържа карнозна киселина? Вие сигурно я използвате.

Това е розмаринът.

И вие незабавно ще пожелаете да започнете да я използвате, за да предпазите очите си. Свързваната с възрастта дегенерация на макулата обикновенно започва без никакви симптоми. Тя се развива във времето и понякога може да минат години преди да започнете да виждате нещата замъглени. Тя представлява увреждане, продължило цял живот и причинено от слънцето и от различни токсини и засегнало средата на ретината, наречена макула.

Освен това карнозната киселина не предпазва само от увреждане на ретината. Предишни изследвания откриха, че тя предпазва и от оксидативен стрес в мозъка.
Розмаринът лесно се прибавя в ястията. Можете да намерите пресен розмарин на пазарите и в супермаркетите. Или можете сами да си го отглеждате. Добавяйте по няколко клонки в ястията с пиле и риба, за да ги подправите или в сосовете и супите за по-богат вкус.

Прочетена 3700 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top