Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

jenshen 1Женшенът може да се използва ефективно за чувствителното намаляване на хроничната умора при страдащи продължително от рак пациенти, показва изследване на Клиниките към Раковия център „Мейо” в САЩ, съобщава The Daily Mail. Високи дози екстракт от американски женшен успели да намалят значително породеното от рака изтощение след 2-месечен прием, в сравнение с контролната терапия с плацебо.

jenshen 2В изследването участвали 340 пациенти, преминали или подложени на лечение срещу рак, като 60% от участниците страдали от рак на гърдата.
Всеки ден една от групите приемала по 2000 мг. капсули с чист, стандартазиран екстракт от корени на американски женшен. Водещият автор на изследването, д-р Дебра Бартън (Debra Barton) от Раковия център „Мейо” посочва, че е избран американски женшен, тъй като някои от другите видове женшен се обработват с помощта на етанол, който има естрогеноподобни ефекти и може да има вредно въздействие върху състоянието на пациентите с рак на гърдата.
Първото леко подобрение от използването на женшена се появило на 4-тата седмица от приема, но значителното облекчаване на изтощението и дори неговото почти пълно изчезване било регистрирано на 8-та седмица след началото на приема. Д-р Бартън уточнява, че след 8 седмици било отчетено средно спадане на признаците на умора и замаяност с поне 20 пункта по 100-балната скала за степента на изтощение, при това без видими странични ефекти.
jenshen 3Женшенът се използва от векове в традиционната китайска медицина като естествен енергиен бустер. Това е първо изследване, което доказва ефективността му и при прогресиращото изтощение, от което се оплакват до 90% от раковоболните.
Провокираната от рака хронична умора е свързана с повишените нива на реагиращите на възпаление цитокини в имунната система, както и повишаването и разстроената регулация на нивата на стресовия хормон кортизол. Активните вещества в женшена, наречени женшеносиди, доказано намаляват количеството на цитокините, свързани с възпалителните процеси и помагат за нормализирането на нивата на кортизола.
По-нататък екипът на д-р Бартън смята да изучи в детайли механизмът на въздействие на екстракта от женшен върху специфичните биомаркери на умората. „Ракът има продължително във времето въздействие за увеличаването на хроничните стресови нива в организма и ефектите от тях могат да продължат и 10 години след поставянето на диагнозата и успешната терапия срещу болестта. Ако можем да помогнем на тялото да модулира успешно хормоналния стрес с помощта на женшена, можем да избавим страдащите от рак или прекаралите такова заболяване от тежкото, дългосрочно изтощение”, посочва д-р Бартън.

Прочетена 1946 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top