Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

prichini-umora 1Енергийните вампири, когато не са в „човешки“ облик, понякога могат се крият в някои наши на пръв поглед съвсем безобидни навици, за които дори не подозираме, че са в състояние да предизвикат в телата ни пристъпи на смазваща умора. Ако и на вас вече ви е омръзнало да се чудите коя черна дупка поглъща ежедневно вашите жизнени сили, ето ви 5-те най-сериозни заподозряни извършители:


1. Дехидратацията
Оказва се, че дори умерената дехидратация (която води до загубата на 3 % от телесното тегло) може да накара човек да усеща забавени умствени реакции или разбалансирана концентрация. Следващият път, когато почувствате замаяност, слабост или сънливост по време на работния ден, недейте автоматично да стигате до извода, че имате нужда от храна. Най-вероятно вашият организъм всъщност ви изпраща сигнали за жажда, които вие погрешно интерпретатирате като глад, затова и по-доброто решение в случая е просто да посегнете към чашата или бутилката с минерална вода.


prichini-umora 22. Ниските нива на желязо
Желязото е минералът, който разразя кислорода из цялото тяло и в същото време премахва отпадъчните продукти от дейността на клетките. Ако не приемате поне около 18 милиграма желязо на ден под формата на храни или добавки, организмът ви ще се затруднява да функционира правилно и именно това може да провокира у вас усещането за умора и изтощение. Също така, недостатъчните количество желязо в хранителния режим могат да бъдат причината и за появата на желязо дефицитна анемия. В случай, че често ви се случва да се оплаквате от слабост, замаяност и отпадналост без видима причина, добра идея е да посетите своя личен лекар, за да си направите един обикновен кръвен тест, който ще покаже дали имате нужда от взимането на хранителни добавки, съдържащи желязо.

 prichini-umora 33. Претренирането
Макар, че редовните тренировки се борят успешно с намаляването на стресовия хормон кортизол, дългите изтощителни сесии (например всекидневното бягане на средна до бърза скорост за повече от 30 минути) могат всъщност да стимулират точно обратния ефект т.е да доведат до увеличено производство на кортизол. Най-добрият начин да държите този хормон под контрол и едновременно с това да се радвате на активно физическо натоварване е чрез провеждането на така наречените “интервални” тренировки, комбинирани със силови упражнения с тежести или собствено тегло.

 

 

prichini-umora 44. Мобилните телефониПроверяването на мобилното ви устройство късно вечер, точно преди лягане, активира вашата мозъчна дейност, което пък от своя страна затруднява преминаването на мозъка в режим за почивка и заспиване. Освен това, всички електронни джаджи, които излъчват изкуствена синя светлина, могат да подтиснат отделянето на хормона на съня – мелатонин. В изследване от 2011 година на National Sleep Foundation било установено, че 20 % от хората на възраст между 19 и 29 години редовно (поне три-четири пъти седмично) биват събуждани вечер от получаването на обаждане, съобщение или мейл. Най-доброто, което може да направите за себе си в това отношение е, поне вечер преди лягане да изключвате своите мобилни телефони, за да може да се радвате на един пълноценен и зареждащ с енергия сън.

 

 


prichini-umora 5prichini-umora 65. Лекарствата
Редица често изписвани медикаменти като антидепресантите и някои бета-блокери, използвани за предотвратяването на мигренни пристъпи и високо кръвно налягане, имат сериозни, „изтощаващи енергията” странични ефекти. Ако наскоро сте започнали приема на ново лекарство и вследствие на това се чувствате по-летаргични или отпаднали от обикновено, не е лошо да се консултирате със своя личен лекар относно евентуалната замяна (ако е възможна) на въпросния медикамент. Ако не съществуват добри алтернативи на този фармацевтичен продукт, просто се опитайте да взимате хапчета си вечер, преди лягане.


 

Прочетена 1472 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top