Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pauline-Nordin-43Полин Нордин е една от жените спечелила психологическата битка с анорексията, за да се превърне в крехка, но твърда като стомана принцеса с едно от най-впечатляващите естествени тела в света на фитнеса. Макар че може да затъмни с даденостите си редица доста по-именити бодибилдърки, тя не иска да бъде наричана бодибилдърка, за да не я свързват с негативната представа за бързото натрупване с помощта на стероиди и други бустери.

Единствените суплементи, които си позволява през 10 годишния упорит труд, за да превърне тялото си в постоянно променящ се, но неизменно изкусителен пластелин, са витамини, протеинова пудра, рибено масло и глутамин.

Нека обаче да започнем отначало. А то никак не е привлекателно. Родената през 1982 г. Полин израства в семейство, в което спорта и физическата активност е нещо непознато. Самата тя познава бягането и малко гимнастика единствено от часовете по физическо. При ръст от 158 см. тя не е пълна, но решава, че е подпухнала и изглежда зле и на 12-годишна възраст започва да гладува. Но не само това – освен че не яде, тя се „наказва” с лицеви опори, набирания и коремни преси с часове до пълно изтощение… и докато теглото й достига едва 40 кг. Тормозът над тялото й продължава 5 години, като през това време тя се чувства все по-нещастна, но без да знае какво може да направи.
Всичко се променя, когато попада на сп. Muscle & Fitness през 1999 г. Първо мускулестите жени-модели я стряскат, но след това се заинтригува и впряга желанието си за самоконтрол и дисциплина в изграждане, а не разрушаване на тялото й. Резултатът – национален шампион по бодибилдинг на Швеция при младежите (Swedish Teen National Champion) през 2003, 2004 и 2005 г. Смята обаче, че ще разгърне изцяло потенциала си в Америка и се оказва права.

През 2006 г. се премества в Лос Анджелис, Калифорния, където живее основно и до днес. Бързо завоюва професионален състезателен лиценз IFEB Figure Pro, но кратката й кариера не блести с особени успехи – 8-ма на 2006 IFBB California Pro Figure, 7-ма на 2006 IFBB Europa Super Show, 6-та на 2007 IFBB California Pro Figure Championships и 8-ма на 2007 IFBB Colorado Pro/Am Classic Bodybuilding And Figure Contest. Не призовите места обаче са нещата, които я привличат.
Pauline-Nordin-14Тя иска да узнае границите на своето тяло и го превръща в добре смазан инструмент, който моделира и променя всяка година, видоизменяйки цялостно имиджа си от по-мускулеста, към по-лека, от по-крехка, към по-добре оформена и проследява тези хранителни и тренировъчни лупинги в основания от нея блог за всичко в живота на обикновените и професионалните фитнес-атлети – Fighter Diet. Малко след старта си през втората половина на 2009 г., FighterDiet.com се превръща в едно от най-успешните и популярни онлайн-издания за фитнес лайфстайл, а фен-страницата му във „Фейсбук” за месеци се изстрелва до 20 000 фена и оттогава „расте” с над 1000 почитатели месечно.
Нордин е професионален фитнес-треньор и консултант по спортно хранене, високо ценен журналист в областта на фитнеса и един от собствениците и рекламно лице на компанията на хранителни и спортни добавки AST Sports Science Inc. Тя е тв-водещ и инструктор в шведската версия на фитнес-шоуто The Biggest Loser, а от няколко години е сред елитните треньори на дигиталната тв-мрежа ExerciseTV, която предлага тренировъчни програми, фитнес-планове и дава съвети за здравословен начин на живот на 36 млн. абонати по цял свят.
Кой е хранителния режим, донесъл най-много полза на Полин? Труден въпрос, защото тя постоянно променя калорийния прием, но се движи основно между 1300 и 1700 калории дневно, с кратки периоди на „презахранване” на тялото. В рамките на метаморфозите теглото й се движи между 50 кг. и 54,8 кг. Храненията са между 6 и 8 на ден, без никаква скорбяла и нишестета, хляб, ориз, овесени ядки или плодове. В менюто те са заменени от зеленчуци, яйца, сьомга, шам-фъстък, какао, горчица, рибни продукти и масла богати на ейкозапентаенова киселина (EPA).
Що се отнася до тренировъчната програма, мотото й е „простичко, тежко, интензивно”, без извинения и бягане от трудното. Когато иска да намали мускулите, спира тренировките с тежести и залага на изтощително кардио по 2-3 часа дневно. Когато обаче иска допълнително натрупване на мускули, увеличава обичайните 20 минути кардио 6 пъти седмично с 300%, като задължително допълнение към тренировките с тежести.
Предпочита комплексните упражнения и комбинирането на уредите в един тренировъчен ден. Препоръчва тренировките да се заменят с възстановителна програма, когато тялото ви даде сериозни сигнали за изтощение или болка в някоя мускулна група, защото травмите ще ви отнемат много повече, отколкото няколко минути повече тренировка.
Pauline-Nordin-18Програмата й за седмицата е следната:
1 ден: Гръб, задни делтовидни мускули
2 ден: Гърди, предни и средни делтовидни мускули
3 ден: Почивен
4 ден: Квадрицепс и седалищни мускули
5 ден: Тирцепс, бицепс и коремни мускули
6 ден: Почивен
7 ден: Задно бедро и прасци
3-те й любими упражнения са:
Мъртвата тяга – защото различните й разновидности оформят цялото тяло.
Раменните преси с дъмбели или щанга – защото създават илюзията за по-широки рамене и по-тънка талия.
Гребане със щанга от наклон напред – защото това е Кралят на всички упражнения за мускулите в горната част на тялото.
Любимата тренировка за рамене:
Първо разгряване на раменете с динамични разтягания с пръчка, 3 серии разтягания тип пеперуда за стабилизиране на раменния комплекс и 2 серии разтваряния с дъмбели от страничен лег за раздвижване на на ротаторната група (lying rotator cuff).
След това следва същинската част:
Раменна преса с дъмбели от стоеж – 5 серии.
Раменни преси от стоеж с щанга зад врата – 5 серии.
Раменна преса с дъмбели от стоеж – няколко серии.
Странични разтваряния с дъмбели – до отказ.
Разтваряния встрани от наклон на портален скрипец – 5 серии.

Pauline-Nordin-7

Прочетена 3834 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top