Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

meditaciq-po-spokoini 1Оказва се, че медитацията наистина се отразява по изключително благоприятен начин върху човешкото тяло и ум.

Нови научни изследвания доказват, че медитирането буквално променя мозъка.

След четири седмици практикуване на медитацаия в мозъка се забелязват физически промени.

Оказало се, че нервните влакна станали по-плътни, като по този начин осигуряват повече сигнализиращи връзки. Също така медитацията насърчава производството на миелин, който е естествената мастна обвивка на нервните влакна.

meditaciq-po-spokoini 2Промените са забелязани в предната част на мозъка, която помага за регулирането на поведението.

Именно тази част е свързана с редица нервни разтройства и заболявания като деменция, депресия, шизофрения и др.

След редица изследвания на мозъка, включващи и ядрено-магнитен резонанс, учените доказали, че редовната медитация променя предния дял на мозъка и помага за по-добрата концентрация.

Проф. Майкъл Поснър – водещ на проучването, споделя, че резултатите от тестовете насочват изследванията на мозъчната дейност в нови посоки и могат много да помогнат за бъдещото развитие на науката и на леченията на различни ментални болестни състояния.

meditaciq-po-spokoini 3"Изследванията ни предоставиха много по-детайлна картинка на това какво се променя в мозъка.

В проучванията участва и български учен – д-р Елена Антонова от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон. Тя споделя:

"Резултатите от това проучване са добра новина за всички нас. Щом 11 часа за няколко седмици са достатъчни на мозъка, за да подобри нервните си връзки, значи всеки от нас с малко желание и старание може да се радва на емоционална стабилност и бистър ум."

За ползите от медитацията се говори от векове насам, а има и култури по света, за които ежедневието е немислимо без няколко часа медитиране.

Сега вече има и ясни научни доказателства защо този метод помага, така че нищо не трябва да ви спира да пробвате и вие медитация за справяне със стреса и проясняване на съзнанието.

Прочетена 1666 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top