Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

beltychini1Ново изследване от Университета на щата Луизиана ни напомня да не ограничаваме белтъчините, защото те ни пазят от излишно натрупване на мазнини. За да стигнат до този извод учените поставили група възрастни с различно тегло на една и съща диета за 4 седмици, като в състава им влизали около 15% белтъчини.

beltychini2След като изминал този период, участниците били разделени на три групи, като всяка група приемала различна диета – с 5, 15 и 25% съдържание на белтъчини. Освен това, учените добавили 1000 калории към дневния прием на всички участници.

В продължение на 8 седмици, приемайки всички тези излишни калории, участниците качили средно по 3.5 кг мазнини. Това не учудило учените, които очаквали да видят подобен резултат. Разликите между групите обаче, били в количеството мускулна маса. Групите, приемали 15 и 25% от калориите си под формата на белтъчини, увеличили своето активно тегло и качили около 3 кг мускулна маса, докато групата приемала 5% белтъчини изгубила мускулна маса и за сметка на това качила мазнини.

beltychini3Участниците от групата, приемала най-малко белтъчини, отчели понижен разход на калории в покой - нежелан страничен ефект от диетите с ниско съдържание на белтъчини. Ръководителят на изследването предупреждава, че за пореден път се доказва, че белтъчините са важна част от диетите за поддържане или намаляне на теглото.

Как да си осигурите достатъчно белтъчини? Освен ако не спортувате интензивно, няма да ви е трудно. Включете порция яйце, млечни продукти, риба и морски дарове, месо или бобови на всяко хранене и ще си осигурите оптимално активно тегло и високи нива на обмяна.

Прочетена 1683 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top