Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

otslabvane1Един хранителен режим, богат на протеини е ключът към здравословното отслабване. Ако има нещо, на което ни научи модата на нисковъглехидратните диети, то е ползата от белтъчините.

Напоследък модното в света на диетите е ориентиране към т.н. броене на калориите – едно наистина ефективно средство при отслабване. При него обаче не винаги е ясно дали приемаме най-добрите нутриенти за нашето тяло, или просто сме намалили порциите.

Твърде много хора все още възприемат храната, богата на белтъчини като твърде калорична. Още повече, че храните, богати на протеини – риба, месо, айца и мляко са по-неудобни за носене в работата за обяд, и точно поради тази причина много хора предпочитат например един сандвич.

А и замисляли ли сте се колко малко избор имаме на улицата, да закупим от някоя будка, богата на белтъчини храна измежду цялото това разнообразие от вафли, шоколади, чипсове и т.н.

otslabvane2Последните статистики в проучванията на начина на хранене, напоследък показват, че голяма част от жените от 20 до 40 годишна възраст не приемат необходимото количество белтъчини на ден. Едно скорошно изследване на университета „Джон Хопкинс” открива, че при хора, чиято диета е доста по-богата на белтъчини ( 60 % повече от препоръчваните 15 %), кръвното налягане е по-ниско, нивата на лошия холестерол и триглицеридите на по-добри нива, отколкото при хора, чиито хранителен режим е традиционния за нас високовъглехидратен. Други изследвания в тази област показват, че консумацията на повече белтъчини предотвратява затлъстяването, остеопорозата и диабета.

  • Силата на белтъчините:

Белтъчините (протеините) изграждат всяка една част от нашето тяло – те са т.н. „градивни елементи”. В момента на приемането им, тялото ги смила, метаболизира и използва, и всичко това става с горене на калории. Също така, белтъчините по-дълго се задържат в стомаха, отколкото останалите макронутриенти, като по този начин се чувствате по-сити повече време. В изследване, публикувано в „Nutrition Metabolism”, участнците, увеличили приема си на протеини до 30 %, приемали с 450 по-малко калории, и загубили около 5 кг. за 12 седмици.

otslabvane3Ето и поуката: ако искате да се впишете към групата на успешно и дълготрайно отслабналите, освен да горите и да броите калориите си, консумирайте повече белтъчини. Организмът използва аминокиселините в протеините за изграждането на мускулната маса, което ни помага и да горим повече калории дори когато не се движим. Когато приемаме повече белтъчини, докато сме на диета, сме сигурни, че ще изгубим повече маса от мастните си депа, отколкото от мускулите. Освен всички дотук изброени ползи, протеините поддържат метаболизма ни бърз и горим повече калории.

  • Колко да консумираме?

Експертите препоръчват приемането на 1 – 2 гр. белтъчини на килограм тегло. За ена жена към 60 кг. препоръчваната доза е 60 – 120 гр. Важно е също така, поне 30 гр. от тях да бъдат консумирани сутрин със закуската, казва проф. Лейман от университета в Илиноис (това горе-долу е количеството от две яйца и чаша извара). След като тялото е гладувало цяла нощ, то може да използва за енергия мускулната маса. Така че, ако искате диетата ви да е успешна, първото нещо сутрин е да хапнете богата на протеини закуска.

otslabvane4Въпреки че ядките и другите растителни храни не съдържат всичките девет есенциални аминокиселини, те са особено полезни при спазването на ефективен хранителен режим, и заради ботгатото им съдържание на омега 3 мастни киселини. Други добри източници на белтъчини са: пилешко, пуешко и телешко филе, морската храна, нискомаслената извара и белтъците на яйцата.

Прочетена 1802 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top