Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

interesnobeltyci1Жените често недооценяват ролята на белтъчините в менюто си. Животинските се усвояват по-добре от растителните, а нормата зависи от възрастта, пола и нивото на физическа активност. 

Някои дори съзнателно се отказват от пилешко и телешко, защото свързват тези продукти само с нарастване на мускулната маса. А от белтъчини са изградени всички органи и тъкани на организма, всяка клетка. Те влизат в състава на ферментите и хормоните, пренасят кислорода в клетките, изнасят отпадъците от обмяната, осъществяват всички защитни функции.

interesnobeltyci2Белтъците се разрушават безвъзвратно, а за синтеза на нови са необходими аминокиселини, които получаваме с храната.

В условията на пълен покой и глад за 24 часа губим минимум 30 грама белтъчини. Затова запасите трябва да се попълват непрекъснато. В противен случай организмът задейства собствените си депа и посяга към най-достъпните - в мускулите, черния дроб и кръвната плазма. И вместо да отслабваме, ние се разболяваме и губим свежестта на кожата си.

Какво представляват тези 30 г.? Това е чист белтък, а не теглото на продукта. В 100 гр. пилешко, например, се съдържат 20-22 г. белтък.

Потребностите от тази храна зависят и от възрастта, пола и физическата активност. Жените обикновено имат нужда от 0,8-1 г белтъчини на килограм тегло, но ако се занимават редовно с фитнес те нарастват до 1,5 на килограм тегло. В дневното меню това вещество трябва да заема около 11-12 процента от общото количество на калориите.

interesnobeltyci3Белтъчините са необходими, но трябва да ги подбираме правилно, ако искаме да останем стройни. Например, в месните продукти, се съдържат незаменими аминокиселини, които организмът ни не може да произвежда сам. Тези в млечните продукти и в яйцата се усвояват най-добре , същото се отнася и за пилешкото, рибата и телешкото.

Всички растителни белтъчини в една или друга степен са непълноценни. Изключение прави само соята, но и тя не е в състояние напълно да замени животинските белтъчини. Най-полезни са бобовите култури, царевицата, пълнозърнестите храни.

interesnobeltyci4Ето и няколко основни правила за съчетанието на храните.

- Не изяждайте цялата дневна норма на един път. Стомахът ни не е в състояние да преработи повече от 30 г белтъчини наведнъж.

- Комбинирайте ги със зеленчуци и сложни въглехидрати. Доказано е, че така белтъчините се усвояват по-добре.

- Употребявани самостоятелно, белтъчините разрушават белтъчните запаси в организма.

- Ако увеличите употребата на белтъчини, трябва да увеличите и приема на вода. В противен случай може да възникне обезводняване на организма.

А ето и продуктите, които съдържат най-голямо количество пълноценни лесноусвоими белтъчини при сравнително ниско съдържание на мазнини.

Съдържание в 100 гр. :
------------
пилешки гърди 22 г.
пилешко бутче 22 г.
/без кожа/
риба тон 18 г.
яйце 7.5 г.
твърдо сирене 28
бяло сирене 20
царевица 24
фъстъци 27
бял боб 23
кисело мляко 3

Прочетена 1663 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top