Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

etikСупермаркетът може да бъде като минно поле за купувачите. На всяка крачка има изкушения, а на всяка втора – прикрити нездравословни храни, които могат да застрашат здравето на хората. Особено податливи са клиентите, които търсят именно полезни храни – те могат умишлено да бъдат подведени от етикетите на храните.

Това показват данните от ново проучване, според което етикетите на някои стоки могат да заблуждават, карайки хората да смятат, че се хранят здравословно. Изследователите установили, че модерни думи като „антиоксидантен“, „без глутен“ и „пълнозърнест“ върху хранителни продукти карат хората да мислят, че те са по-полезни, отколкото са в действителност.

„Фалшивото чувство за здраве“ заедно с липсата на разбиране на информацията върху етикетите може да допринесе за епидемия от затлъстяване, предупреждават експерти.

Например, подвеждащо е да се твърди, че в натуралните сокове в кутия или пък в някои газирани напитки има антиоксиданти. Истината е, че в тях се съдържа голямо количество захар или високо-фруктозен сироп, пише Daily Mail.

По време на изследването били представяни едни и същи продукти храна, само че под различни форми – един път с думи като „органично“, а втори път без подобни определения. Общо 318 участника в проучването трябвало да оценяват колко здравословна е дадена стока.

Напълно очаквано, хората определили като по-здравословни храните, които били обозначени като „натурални“, „органични“, „пълнозърнести“ и т. н. Ето защо специалистите съветват купувачите да не се заблуждават от подобни думи, а да разгледат по-подробно какво всъщност се съдържа в избрания хранителен продукт.

Прочетена 1836 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top