Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kartofi 1Картофите (Solanum tuberosum), наричани диалектно още компири и патати са многогодишни растения от семейство Картофови (Solanaceae). Това масово разпространено и обичано от милиарди хора по света растение е с американски произход, но днес се отглежда из всички части на света заради невероятно хранителнити и вкусни, съдържащи скорбяла грудки.


Картофите са леко претенциозна култура, защото произхождат от ниските райони на Андите и растат най-добре и плодородно в хладни климати с достатъчно валежи или напояване. Затова и Западна Европа е едно доста подходящо място за отглеждане на картофи.
Тонове картофи идват и от субтропическите низини на Индо-гангската равнина в Южна Азия, а пататите и техните разновидности като сладък картоф и батат са широко разпространени из високите части на югозападен Китай и в екваториалните високи части на остров Ява.
kartofi 2Картофите са най-широко разпространената и най-отглежданата кореноплодна култура в света, а се нареждат на четвърто място по обема на суровата продукция веднага след ориза, пшеницата и царевицата. Производството на картофи в света годишно е около 350 млн. тона, а средно човек изяжда за една година около 33 кг картофи.
В Източна и Централна Европа производството на картофи на глава от населението е най-голямо. Сред най-големите световни производители на картофи в света са Китай, Русия, Индия, САЩ и др.
Картофите са много добър източник на въглехидрати, белтъчини, минерали и витамини. В тях се откриват големи нива на витамин C, особено в прясно извадените картофи. Тези хранителни кореноплодни обаче не са много подходящи за диети, защото имат висок гликемичен индекс. Въпреки противоречивите мнения по този въпрос, картофите са здравословна храна. Високото им съдържание на фибри и калий, ги прави предпочитани зеленчуци на трапезата на много народи, а отделно съдържат и завидни нива йод.
Последните изследвания доказват, че що се отнася до количеството мазнини и натрий в картофите, тревогите са фалшиви. В картофите се съдържат много малко мазнини и натрий, освен ако не бъдат добавени при приготвянето им. Зелените картофи съдържат количества соланин. Соланинът е вещество, което може да доведе до поява на диария, повръщане, сънливост или сърбеж. Соланинът е едно от двете токсични съединения в картофите, известни като гликоалкалоиди, а другото е чаконинът.
kartofi 3Всеки средно голям картоф осигурява около 110 калории, почти 3 грама протеини, почти нулево количество мазнини, 23 грама въглехидрати, почти 2.7 грама диетични фибри и 750 милиграма благороден калий.
Известно е, че в действителност листата на картофите са отровни, защото принадлежат към семейството на кучето грозде. Но е факт, че картофите съдържат почти всички хранителни вещества, необходими за препитание. Положителната хранителна стойност на картофите включва високо съдържание на фибри, на калий и ниско съдържание на мазнини. Изследване показва, че картофите са едни от най-добрите източници на фибри, които от своя страна помагат за понижаване на холестерола.
Не е преувеличено да кажем, че печени, картофите се усвояват за същото време, за което се усвоява и глюкозата, но за разлика от последната при тях е далеч по-лесно да надхвърлим разумната порция въглехидрати. Сами по себе си картофите не са лоша храна, но проблемът идва от това, че хората не умеят да ги използват.
Изследванията доказват също, че диета, включваща храни като картофите, богати на калий помага за намаляване риска отинсулт и води до понижаване на кръвното налягане. Варенето и кипването на картофите намалява количеството на калий в тях. За съхраняване на хранителните вещества, картофите е най-добре да се приготвят печени или задушени.
Картофите са от полза за хората не само като храна и лекарство, но те са и суровина за доста други продукти, като нишесте, брашно, етилов алкохол, декстрин и фураж.
Вреди от картофите
Макар и на практика картофите да се хапват в индустриални количества от всички нас, никой не е застрахован от натравяне с картофи, което не е рядко срещано явление. Токсичните гликоалкалоидите са съсредоточени в големи концентрации точно под кожата на грудката, а колкото по-стар става картофът, толкова и соланинът в него се увеличава. Соланинът се счита за отрова, която засяга нервната система и предизвиква слабост и объркване.
Ако консумирате стари и зеленкави картофи, не е изключено да ви застигне главоболие, диария, гърчове, а най-сериозните са случаи кома и дори смърт. Отравянията от картофи е свързано с количеството на тези токсични съединения. Това обаче не означава, че ако картофите ви са започнали да позеленяват, непременно ще се отровите. Истината е, че позеленяването и натрупването на гликоалкалоиди могат да се случат независимо едно от друго. В някои разновидности на картофите се откриват по-големи концентрации на тези отровни съединения.

Прочетена 1884 пъти Последно променена в Сеп 30, 2016

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top