Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

polezna-svoistva-na-tikvata 1Тиквата е дошла при нас от древността, отглеждана е вече повече от 3000 години. Древните гърци са използвали изчистена тиква, като съд за пиене. През вековете, когато хората са се лекували с каквото имат под ръка, тикватаневеднъж им е била в помощ.
С нейна помощ са понижавали температурата на тежкоболните, лекували са запек, нервни разстройства и сърдечни болки. Заради лечебните й свойства са отглеждали тиквата навсякъде.

polezna-svoistva-na-tikvata 2Тя може дълго време да се съхранява и не изисква прекалени грижи.
Тиквата е много целебен зеленчук, тя е богата на всички витамини от групите С, В, Е, РР, и даже редките витамини Т, които спомагат за ускоряването на обмяната на веществата в организма, и витамин К – необходим за кръвосъсирването.
Освен витамините тиквата съдържа и макро и микро-елементи, необходими за нормалното функционироне на човешкия оргавизъм. Честото приемане на тиква внася в тялото ни всички елементи, които са ни необходими, за да сме здрави, а и тя е нискокалорична и може да се използва при всички диети.
Тиквената диета е една от най-популярните защото помага да се отървем от излишните кирограми без да увредим организма си. Тя е много лесно усвоима и това я прави подходяща и за по-възрастни хора, тъй като тогава организмът е отслабен и има проблеми с храносмилането.
Тиквата е много полезна и за хора, страдащи от различни стомашно-чревни заболявания. Тя може да помогне да се отървете от язва на стомаха, дванадесетопръстника или гастрит.
Тиквата извежда от организма солта и водата, без да раздразва бъбреците. Това нейно свойство е подходящо за профилактика на пикочни заболявания, като пиелонефрит.
Полезна е не само вътрешността на тиквата, но и нейните семки, от които се рафинира масло. То не отстъпва по полезни свойства на никое хранително масло. Използва се и за приготвяне на лекарства, които слагат в ред работата на нервната система и намаляват холестерола в кръвта.
polezna-svoistva-na-tikvata 3Тиквените семки избавят от паразити. Ако някой страда от глисти, просто трябва една седмица да му давате изчистени тиквени семки, но със зелената ципа – тя не се маха.
Семките помагат да се избавим и от кожни заболявания, като пърхут, себорея. Те съдържат цинк, който е полезен за кожата. Лицето се изчиства от неприятните пъпки, ако често консумирате сурови тиквени семки.
Освен че е много полезна, тиквата е и много вкусна. Тя може да се пече, пържи, маринова, вари. За подсилване на лечебните й свойства трябва да се приема в комбинация с мляко.
Тиквата допринася много и за перфектната ни кожа, лъскавата коса и здравите нокти. Ако искате всички тези красиви предимства, наблегнете на тиквата в своята диета. Според специалистите в нея има огромни количества полезни вещества. Например има почти всички витамини от групата В, които отдавна са доказани, че витамините, отговорни за женската красота, като правят кожата чиста и свежа, и витамините А и Е, които предпазват пък кожата от образуването на преждевременни бръчки.
За мъжете също има по нещо в тиквения сюрприз. Сокът от тиква е отличен помощник при смущения в сексуалния апарат, и по-точно при проблемите с потенцията.
polezna-svoistva-na-tikvata 4

Прочетена 1959 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top