Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

plodovete-1През летните горещини повечето дами залагат на по-леки храни, предимно плодове и зеленчуци.

След материала за зеленчуците идва ред и на сладка порция от плодове. За вас, дами, подбрахме топ 10 на плодовете, които не трябва да пренебрегвате в менюто си.

Ябълки

Имат противовъзпалителен ефект. Подобряват работата на сърдечно-съдовата система, бъбреци. Помага при запек, понижена защита на организма, нисък имунитет. Препоръчват се при болни от атеросклероза и хипертонична болест, гастрит.

Нар

Семената на нара са източник на два важни витамина –С и К.
Витамин С се грижи за функцията на имунната система. Витамин К е важен за поддържането на здрави кости, както и правилното съсирване на кръвта.
Богат е на фибри и оказва благоприятен ефект при главоболие, стомашни неразположения, ангина, кашлица, анемия, изгаряния на кожата, сърдечно-съдови заболявания, диабет и други.

plodovete-2Ягоди

Съдържат голямо количество витамин C, витамин Р и калций. Притежават силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Много полезни при пролетна умора, лениви черва, запек и други проблеми със стомашно-чревния тракт. Подходящи са за лечение на авитаминоза, подагра, хипертония, предпазва от капилярни кръвоизливи.

Мандарини

Полезни са при жажда предизвикана от висока температура, при астма или бронхит. Мандарините се препоръчват при колит, хепатит, гастрит, гъбички по кожата. Стимулират апетита.

Боровинки

Нискокалорични, богати на фибри и силно антиоксидантни – тези дребни плодове помагат на организма да се противопостави на стареенето и забавянето на мозъчната дейност. Помагат при коремни болки, диария подобряват зрението. Според проучвания сокът от червени боровинки може да предотврати цистит.

plodovete-3Диня

Подобрява имунната система и е много полезна за сърцето. Предпазва кръвоносните съдове от претоварване. Спомага на организма да се справи с токсините. Влияе добре при проблеми с ерекцията. Високото съдържание на калий прави динята много полезна за хората, които спортуват.

Смокини

Полезни са при венозна недостатъчност, успокоява сърцебиенето. Прилагат се за лечение на акне, кокоши трън, мазоли, висока температура, като гаргара при ангина. Помага при заболявания на слезката и черния дроб.Имат лек слабителен ефект.

Киви

Полезен при изтощение на организма, храносмилането, физическа и умствена натовареност. Кивито премахва мастните натрупвания в артериите и така намалява риска от образуване на тромби. Съдържа вещества, които спомагат за възстановяването на съединителната тъкан.

plodovete-4Грозде

Плодът влияе благотворно върху апетита, утолява жаждата. Използва се при чернодробни и жлъчни инфекции. Сушеното грозде е препоръчвано при депресивни състояния.Има свойствата на съдоразширяващ ефект.

Круша

Крушата съдържа арбутин, благодарение на него притежава свойството да изкарва от организма тежки метали. Затова се препоръчва да се консумира от хора, които работят в по-замърсена среда.
Плодът е полезен при хора с проблеми със задстомашната жлеза, отпадналост, липса на апетит, напукани устни. Повишава защитните сили на организма, подобрява обмяната на веществата и регенериране на клетките.

Прочетена 1377 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top