Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

rak 1Ето няколко здравословни съвета за намаляване риска от повечето видове канцерогенни заболявания.
Ограничете наситените мазнини и не консумирайте транс мазнини
Колкото повече нездравословни мазнини консумирате, толкова повече се увеличава риска от развиване на ракови заболявания.

От изследването, публикувано в сп. Journal of the National Cancer Institute, участвали повече от половин милион души, става ясно, че участниците, консумирали повече мазнини (около 40 % от техните дневни калории) имат с 23 % по-голям риск от развиване на смъртоносна форма на рак на панкреаса, отколкото онези, приемали по-малко мазнини с храната си (по-малко от 20 % от дневните калории). Съветът ни е: ограничете наситените мазнини и елиминирайте пържените храни и транс мазнините от своят ежедневен хранителен прием.
rak 2Жълтъкът не толкова вреден?
Въпреки че от доста години експертите не препоръчват консумацията на яйчен жълтък, поради високото му съдържание на холестерол, едно изследване от 2009 г. показва, че той притежава антиканцерогенни качества. Жълтъкът ни предпазва от рак, поради високото си съдържание на холин - вещество, свързано с намален риск от заболяване на рак на гърдата.
Яжте зеле
Зелето съдържа сулфорафан – химикал, който увеличава производството на ензими в тялото, които от своя страна помагат при елиминиране на свободните радикали, увреждащи клетките и предизвикващи рак.
На зелено!
В изследване, публикувано 2009 г. в сп. International Journal of Cancer, става ясно, че хората, консумиращи повече зеленолистни зеленчуци, като спанак, лапад и пр. имат с 50 % по-малко риск от заболяване от рак на кожата, в сравнение с хората, консумиращи по-малко. Учените предполагат, че точно фолиевата киселина, съдържаща се в зеленолистните зеленчуци помага при възстановяването на увредените клетки в организма.
Боровинки, къпини, малини
Съдържат антоцианини – силни антиоксиданти, които доказано се борят срещу появата на раковите клетки.
Мазна риба!
rak 3Колкото по-мазна е една риба, толкова повече омега 3 мастни киселини съдържа. От своя страна тези полезни мазнини съдействат срещу канцерогенните заболявания. Яжте поне два пъти в седмицата риба, като избирате сьомга, скумрия, риба тон и др. по-мазни риби.
Пълнозърнестите храни
Чудесен източник на фибри и витамини. Според едно ново европейско изследване, хората, консумиращи ежедневно високи дози фибри имат с 40% по-малък шанс да заболеят от рак на дебелото черво.
Зеленият чай
Не мислете, че зеленият чай е само при отслабването – научните изследвания показват, че наред с многото му полезни качества, с 2 до 6 чаши топъл зелен чай дневно човек намалява стареенето на кожата, причинено от слънчевите лъчи и едновременно с това и риска от рак на кожата. Пийте зеленият чай топъл, по възможност избирайте насипен, за който виждате , че е от цели изсушени чаени листенца, за да приемете повече от т.н. катехини – антиоксидантите със силно противораково действие.
Повече плодове и зеленчуци
Едно ново 14 годишно научно изследване показва, че хората, консумиращи ежедневно на всяко хранене сурови плодове и зеленчци имат с цели 70% по-нисък шанс да заболеят от рак на храносмилателната система.
И един от най-важните: спрете цигарите и алкохолът
Безсмислено е да споменаваме колко вредни са в действителност тютюнопушенето и употребата дори и на малки количества алкохол. Те съдействат не само за появата на преждевременни бръчки и отпусната и застаряваща кожа, но буквално отравят целия организъм и са едни от основните причинителни на редица заболявания, включая всички видове рак.

Прочетена 2425 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top