Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ArnikaАрниката е известна и като планинска маргаритка. Според историята планинските катерачи на Алпите традиционно са дъвчили Арника след дълъг дневен излет, за да облекчат болката в мускулите и 

Фитотерапевтите препоръчват използването на Арника при натъртвания, навяхвания, претоварвания и други видове злополуки, които са внезапни и могат да станат причина за поява на силен болков синдром и дискомфорт у пациентите.

 

Цветовете, листата, корените и стеблото на Арника се счукват на каша и се накисват в концентриран етилов алкохол преди подлагане на процесите за тяхното почистване, който превръща активната химическа субстанция в билката в полезна. По този начин силната токсичност на активната арникова субстанция се неутрализира.

Кога лекарите препоръчват приложение на Арника?

Арника може да се прилага парентерално при показания за поява на кървави мехури по кожата, счупвания на кости, навяхвания и други внезапни контузии, които протичат със силна болка и оток, и такива, при които има висок риск от развитие на посттравматичен шок.
Арника се прилага при по-сериозни натъртвания, особено в периода преди да се започне отделяне на кръв в подкожието и образуването на синини – хематоми. Също така билката е особено ефективна при възпалени и подути стави, както и при ревматизъм, главоболие, зъбобол и болка при дъвчене.

Арника се прилага и при много спортисти за един особено неприятен проблем – разтягане в слабините.

Арника може да се използва и за профилактика на повишения сърдечно-съдов риск, защото има особено изразен ефект върху структурата и функционалността на артериалната мрежа в тялото, както и на здравината на венозните съдове.

Арника също така се прилага при някои състояния като запек и хемороиди, които на практика са съдов дефицит. Запарката от Арника има силно изразен ефект за повишаване на чревния мотилитет и задръжката на течности в стомашно-чревния тракт, което втечнява изпражненията. От друга страна тя е полезна, защото възстановява и подкрепя съдовите стени, с което се превръща в изключително ценен билков препарат за лечение на хемороиди.

В аптеките Арника се предлага под формата на таблетки и в течна форма. Според специалистите по билково лечение, странични ефекти от терапията не могат да се очакват, а ефектът настъпва значително бързо.

 

Прочетена 3269 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top