Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

6Водата е живот а дехидратацията води до множество заболявания
Ако кажем, че всичко живо е вода, няма да сме далеч от истината. Това важи в пълна сила за човешкото тяло. Според „Учебника по медицинска физиология” на един от най-уважаваните физиолози в САЩ, д-р Артър Гайтън, количеството вода, което обикновено се съдържа в тялото на човек с тегло ок. 70 кг. е около 40 литра, или 57% от общото му тегло.Новородените имат в тялото си най-много вода – до 75% от теглото им, като това количество постепенно намалява с възрастта, за да достигне нормалните за възрастен човек 57-60% от телесното тегло. По-голямата част от тези 15-18% вода губим през първите 10 години от живота си, като всяка по-рязка и чувствителна загуба на телесна вода от там нататък води до тежки за здравето и дори животозастрашаващи последици.
Достатъчната хидратация е особено важна за функционирането на скелетната мускулатура, тъй като мускулите се състоят от 65 до 80% вода. Недостатъчната вода в мускулните влакна води до бърза уморяемост, по-висока болезненост, по-ниска производителност и спад в силата, засилване на мускулната треска и завишен риск от мускулни увреждания и контузии.
Натрупването на мазнини, както в мускулите, така и в останалите части на тялото, понижава количеството на телесната вода, като при някои хора страдащи от затлъстяване, нейното количество спада до 45% от общото тегло. Всички знаем до какви тежки заболявания води затлъстяването. Една от причините за тях е именно драстичната загуба на телесна вода и заместването й с мастна тъкан.
Понижаването на количеството вода в състава на телесните флуиди, независимо дали е свързано със съпътстващата загуба на веществата, осигуряващи движението на водата навътре или навън през клетъчните мембрани (натриеви или калиеви йони, б. ред.), се отбелязва с термина дехидратация – изключително опасно за здравето ви състояние.
Загубата на натриеви йони (Na+) се свързва преди всичко със загубата на вода от извънклетъчните течности (ECF), тъй като концентрацията на натриеви йони в тях е много по-голяма, отколкото във вътреклетъчната течност (ICF). Калиевите йони (K+) пък са в много по-големи количества във вътреклетъчната течност. Техният спад води най-вече до загуба на вътреклетъчната вода, тъй като понижението на K+ в извънклетъчните течности предизвиква дифузия (пренасяне на веществата от области с по-висока към области с по-ниска концентрация, б. ред.) на калиевите йони от вътреклетъчната течност, които заедно със себе си извличат и вътреклетъчната вода, посредством осмоза.

7Симптомите на дехидратацията

Признаците на дехидратация обикновено стават особено осезаеми, когато загубим ок. 2% от нормалния обем на водата в тялото. Те могат да включват главоболие, подобно на това при махмурлука, ниско кръвно налягане (хипотензия) и замайване или причерняване при изправяне или докато стоите прави, които се дължат на ортостатичната хипотензия – рязък спад на кръвното налягане при изправяне или стречинг. Ако не се вземат мерки срещу дехидратацията, може да се стигне до делириум, загуба на съзнание и/или гърчове, подуване на езика и в най-тежките случаи – смърт.
Първите знаци за леката форма на обезводняване (1-2% загуба на телесна вода), която може да засегне повечето от нас в ежедневието, са жажда, сухота в устата, намаляване на количеството и потъмняване на урината, необяснима и бърза уморяемост, отпадналост, загуба на апетита, суха кожа, повишена раздразнителност и безсъние в някои от случаите. Често това се съпровожда и от запек.
При атлетите се наблюдава спад в мускулната производителност с до 30% , съпроводен със зачервяване, спад в издръжливостта, ускоряване на сърдечния ритъм, покачване на телесната температура и задъхване. В това състояние умората ви поваля изключително бързо.
Леката дехидратация има негативно влияние и върху настроенията. Експерименти на Земеделската изследователска служба (ARS) към Департамента на селското стопанство на САЩ показват, че обезводняването предизвиква обърканост, разконцентрираност и лошо настроение.
8При умерена и тежка дехидратация, отделянето на урина може да спре напълно. Други симптоми на сериозното обезводняване са летаргичност и крайна сънливост, гърчове, припадъци, хлътване на очите в очните ябълки или хлътване на фонтанелата при новородените.
Колкото повече вода губите, толкова по-тежки стават симптомите. Сърдечният ритъм и дишането ви се учестяват, в опит да компенсират намалелия обем на кръвната плазма и ниското кръвно, а телесната температура се повишава заради намаленото потене.
При загубата на 5-6% от телесните течности започвате да се чувствате гроги или много сънливи, появяват се упорити главоболия и гадене, както и изтръпване и „иглички” в крайниците (парестезия).
При 10-15% загуба на течности, мускулите се стягат и вдървяват, поради което крайниците не могат да се движат, кожата може да се съсухри и сбръчка, погледът се замъглява, уринирането намалява до минимум и става болезнено, като човек може да изпадне в делириум. Загубата на повече от 15% от телесните течности обикновено е фатална.
Хората над 50 години постепенно започват да губят усещането за жажда, поради което случаите на дехидратация при тях зачестяват. Обезводняването, съпроводено с топлинен удар (хипертермия), е една от основните причини за внезапната смърт на възрастните хора при екстремни горещини.
Повръщането и диарията, както и др. заболявания на стомашночревния тракт могат да предизвикат тежка форма на дехидратация. Обезводняването може да превърне в животозастрашаващи и наглед не толкова тежки заболявания като грипа, когато той е съпроводен с разстройство и/или повръщане.

Прочетена 3083 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top