Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

cigari 1На всеки е известно, че цигарите, и по-скоро никотинът в тях е една от химическите субстанции, предизвикващи най-голяма зависимост, заедно с хероина и кокаина. Но колкото и да е трудно спирането им, ползата оправдава трудността.


Хората знаят за здравословните и психически проблеми, свързани с тютюнопушенето, но малко се знае за това, какво всъщност се случва в тялото на един току-що спрял цигарите пушач.
cigari 2Само няколко часа след последната цигара се случват няколко доста положителни неща:
- 20 минути след изпушването на последната цигара кръвното налягане се връща към нормата.
- След 8 часа въглеродният моноксид намалява наполовина и нивата на кислород се връщат към нормалното им състояние.
- След 48 часа вече рискът от сърдечен удар е намалял.
- След три денонощия чувството за обоняние и вкус са се завърнали.
- След две седмици кръвообращението се е подобрило чувствително и ще продължава да се подобрява в следващите 10 седмици.
- От третия до десетия месец кашлицата и проблемите с дишането намаляват или изчезват (в зависимост от индивидуалното здраве), тъй като капацитетът на белите дробове се е подобрил с цели 10%.
- В следващите 15 години общото здраве продължава да се подобрява.
Има ли, обаче някои странични ефекта, появяващи се след спиране на тютюнопушенето? Колкото и абсурдно да звучи, отговорът е положителен, и се отнася най-вече за „заклетите пушачи”. Тези симптоми, показват обаче, че тялото ви се изчиства от токсините. Кои са те:
- Понякога малко след последната изпушена цигара може да се появи замаяност. Тя се дължи на факта, че тялото увеличава количеството кислород в кръвта и кръвното налягане се връща към нормалното. Това чувство на замаяност може да продължи и няколко дена, но място за притеснение няма – това е част от процеса на очистване.
cigari 3- Други странични ефекти от спиране на тютюнопушенето са поява на влажна кашлица, лека хрема и раздразнено гърло – те, всъщност са опитите на дихателната система да се прочисти. В този период (а и по принцип) е препоръчително увеличеното приемане на течности, най-вече вода.
- Доста от спрелите пушенето изпитват в първите дни и седмици известно чувство на скука, все едно им липсва нещо в ежедневието. Това е естествен резултат от увеличеното свободно време за сметка на времето, прекарано в пушене. Ако пресметнете колко време ви отнема да изпушите дневния ви прием цигари, ще се уплашите от резултата. Освен това, при спиране на тютюнопушенето, тялото има нужда от по-малко сън за възстановяване, както и има повече енергия, и това от своя страна ви дава още допълнително свободно време.
И сега, след отвикване от вредния навик, ви се освобождава толкова много време … не е ли това чудесно? Това е времето, което може да отделите (егоистично) за себе си – разхождайте се повече, карайте колело, започнете да ходите най-после редовно на фитнес.

Прочетена 15627 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top