Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

aerobni-trenirovki1Танците, плуването, водната аеробика, колоезденето и ходенето пеш са чудесни примери за аеробна тренировка. Но тези занимания могат да се превърнат в анаеробни, ако се извършват прекалено интензивно. Опитайте се да си представите, че карате колело по френските Алпи заедно с Ланс Армстронг – това ще ви даде приблизителна представа за анаеробно ориентирано занимание. А сега си представете, че карате колелото си бавно с 10-15 км/ч по крайбрежието на морето. Същата дейност, но с по-ниска интензивност се превръща в аеробно натоварване. От тук следва, че интензивността на упражнението определя, дали то е аеробно или анаеробно. Съществуват планини от доказателства, относно ролята на регулярните аеробни тренировки върху нашето здравословно състояние.

1. Рак на дебелото черво. Проучванията доказват, че при мъжете и жените, поддържащи висока физическа активност рискът от развитие на рак на дебелото черво е с 30%-40% по-нисък, отколкото при хората водещи заседнал начин на живот. Препоръчват се от 30 до 60 минути умерена до интензивна тренировка на ден. 

2.Рак на гърдата. Физически активните жени са подложени на 20-30% по-нисък риск от рак на гърдата, в сравнение с жени, които не отделят време за физически упражнения. Резултатите зависят от нивото на физическо натоварване.

3.Рак на белите дробове. Направени са няколко проучвания относно връзката между физическото натоварване и рака на белите дробове. Резултатите показват, че хората, които спортуват редовно са изложени на по-малък риск от рак на белите дробове. По-висок риск от развитие на болестта имат пушачите и обездвижените хора.

aerobni-trenirovki24. Остеопороза - заболяване, което се характеризира с ниска костна плътност, повишаваща риска от чупене на костите. Аеробните упражнения укрепват костно-мускулната система и редуцират загубата на костна тъкан. Това важи както за възрастните, така и за децата. Физически активните деца имат по-голяма костна плътност от тези, които не спортуват, което ги предпазва от фрактури и в по-късен етап от живота им.

5. Депресия - хората, които се упражняват редовно знаят, че упражненията могат да подобрят настроението. Направени са редица проучвания доказващи положителния ефект на аеробните упражнения върху депресията.

6. Диабет - 30 минити ходене пеш, 5 пъти седмично намаляват риска от поява на диабет тип 2. Съществуват редица медицински доказателства за положителното влияние на аеробните физически упражнения върху инсулиновата чувствителност.

7. Сърдечно-съдови заболявания Известен факт е, че една от причините за сърдечно-съдовите заболявания е заседналият начин на живот. Хората, които не спортуват често страдат от затлъстяване, което е основна причина за болести като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др. Регулярните упражнения намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като редуцират телесните мазнини и понижават кръвното налягане.

8. Когнитивна функция – стимулира се образуването на нови мозъчни клетки. Въпреки, че човешките мозъчни клетки са трудни за изследване е установено, че рискът от развитие на деменция и болест на Алцхаймер е значително по-нисък при хора, които тренират 3 или повече пъти седмично.

9. Наднормено тегло - специалистите вярват, че аеробните упражнения са най-добрият начин за контролиране на теглото. Около 40 минути интензивна, или 75 минути умерена тернировка 4-5 пъти седмично са напълно достатъчни.

Прочетена 3726 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top