Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

rychen-masaj 1Масажът допълва ефекта от упражненията. Той се прилага върху специфичните целулитни бучки, като спомага за кръвообращението там, където упражненията не могат да помогнат, напр. от вътрешната страна на коляното и горната част на бедрото. Противоцелулитният масаж директно разтваря натрупванията в целулитните точки и чрез усилване на кръвообращението стимулира по-свободния ход на течностите в тялото.


Масажът допълва ефекта от упражненията. Той се прилага върху специфичните целулитни бучки, като спомага за кръвообращението там, където упражненията не могат да помогнат, напр. от вътрешната страна на коляното и горната част на бедрото. Противоцелулитният масаж директно разтваря натрупванията в целулитните точки и чрез усилване на кръвообращението стимулира по-свободния ход на течностите в тялото.
Най-горната част на бедрото се състои главно от сухожилия, които заобикалят бедрената става. При много жени тези сухожилия са покрити със слой от втвърдени мастни натрупвания и много целулитни образования. Седалището, коремът и бедрата също реагират добре на противоцелулитния масаж.
rychen-masaj 2Има няколко начина да включите масажа във Вашия живот. Най-лесно е да се масажирате във вана. Седящото положение е много удобно за масажиране на ръцете и краката. Може да масажирате таза и бедрата, след като се изсушите с хавлията. Масажирането е допустимо по всяко време на денонощието, но е добре да изчакате поне два часа след хранене.
Най-подходящ е масажът след баня, тъй като тогава сте отпуснати. По-добре е да го пропуснете, ако сте напрегнати или бързате, тъй като каналите, по които се изхвърлят освободените при масажа отпадни вещества се стесняват.
Масажът трябва да започваме с поглаждане, разтриване, размачкване, потупване, вибрация и завършва с поглаждане. Движенията се извършват с умерен, постоянен, не много силен натиск. Когато се масажират краката, трупът и ръцете, движението е винаги по посока към сърцето и по посока на часовниковата стрелка, когато масажирате корема.
Поглаждането подготвя кожата. Похватът представлява дълги плавни движения, които милват кожата.
Мачкането представлява стискане и повдигане на прилежащата тъкан. Изпълнява се само с пръстите или с цялата длан. Подходящо е за по-малки области, като вътрешната страна на коляното, горната част на ръцете и глезените. Когато се изпълнява с цяла длан е подходящо за по-големи области. Движението е точно като месене на тесто или изстискване на гъба. Когато се масажира таза, от значение е да сте в изправено положение и в посока към горната част на бедрото.
rychen-masaj 3Разтриване - със свита в юмрук ръка движенията се извършват кръгово така, че кокалчетата упражняват натиск върху кожата. Ако целулитните образования са от твърд вид този етап трябва да се изпълнява след леко поглаждане. Масажирайте таза, горната част на бедрото u1080 и корема.
S-образно масажиране – извършва се с пръстите на двете ръце, като се повдига прилежащата тъкан. Ръцете се движат напред и назад, като се разминават, за да образуват S – образна гънка. Това е дълбок масаж, който трябва да се извършва бавно и непрекъснато.
Стискане с образуване на “S”, без да се повдига прилежащата тъкан. Ръцете се поставят около съответната област и се усукват напред-назад. Това движение трябва да наподобява изстискване на дрехи. Мускулите трябва да са отпуснати.
Всеки масаж завършва с дълбоко поглаждане. То представлява силно поглаждащо движение с пълен натиск по посока към сърцето. Това усилва кръвообращението и циркулацията на лимфната течност, подпомага нахлуването на кръв в органите и ускорява отстраняването на отпадъчните вещества от тъканите. Извършва се с цяла ръка.
Отпускане – релаксация – Това е изходът от стреса и напрежението – едни от причинителите на целулита. Възстановяването се отразява на целия организъм, тялото и духа. Когато мускулите са в покой, обмяната на веществата се ускорява.
Общо отпускане - Легнете по гръб, за предпочитане на твърда повърхност. Затворете очите. Поставете ръцете до тялото, дръжте краката леко разтворени с пръсти насочени навън. Сега се съсредоточете върху пръстите на краката, като мислите само за тях и се опитайте да ги чувствате, без да ги движите. Наредете на пръстите си да бъдат неподвижно отпуснати. Правете това в продължение на няколко секунди.
След това се концентрирайте върху пръстите си до степен на изключване от останалите части на тялото. Наредете им да останат неподвижни и отпуснати. Сега направете същото с глезените си и обработете цялото си тяло чрез концентрация върху отделните му части за известно време: крака, колене, бедра, корем, хълбоци, гръб, гръден кош, ръцете до китката и до рамото, врат и накрая лицето – уста, очи, чело. Всяка част трябва напълно да се отпусне и освободи от напрежението. Цялото ви тяло ще се чувства неподвижно и тежко.
Сега трябва да избистрите мозъка си. Сведете мислите си до абсолютен минимум, особено онези, които предизвикват напрежение. Опитайте се да си внушите приятна мисъл, например: красиво синьо небе, чисто планинско езеро, морски ширини. Дишайте спокойно, дълбоко и бавно. След няколко минути ще сте напълно отпуснати.
Дълбок сън - калцият и витамините D и B допринасят за здравия сън. Някой от витамините от група В имат успокояващ нервната система ефект и могат да бъдат открити в пшеничния кълн, бирената мая, черния дроб. Прясното и киселото мляко са добри източници на калций и витамин В. Чаша топло мляко е отлично приспивателно питие преди лягане.
Преди лягане направете няколко пълни вдишвания пред отворения прозорец. Банята е много отморяваща. Тя освобождава от напрежението, успокоява нервите и предразполага към добър сън.
Ако имате вана, разтворете няколко шепи морска сол в топлата вода и се отпуснете за около 20 мин. Тази сол има висока концентрация на минерали, полезни за намаляването на напрежението и умората, тъй като действа за разрушаването на целулита.
Ароматотерапия – При масаж добре действа смес от четири капки хвойна и розмарин и по три капки кипарис и пачули в 30 мл. масажно масло или лосион. Сместа се втрива в зоната на целулита два пъти дневно с кръгообразни движения (по мнение на козметици).
Хидротерапия – Насочване на редуващи се мощни струи топла и студена вода към тялото за пет, десет минути всеки ден. Завършва се с топла струя, за да се отворят порите и да попие по-добре маслото.
Упражнения – Програмата включва поне 30 мин. активна аеробика (ходене, колоездене, плуване) минимум три пъти седмично. Ходене пеш поне 5 км. дневно.
Традиционна медицина: пластичната хирургия изсмуква мазнините, но този метод има някои рискови страни и временен ефект. От козметичните средства могат да се използват:
1. антицелулитен гел
2. гел пяна за тяло
3. лосион за стягане на кожата и противоцелулитни масла
4. масажна лента за целулит
5. гумена топка с шипчета за всекидневен масаж
6. иглотерапия

Прочетена 2538 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top