Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

celulit 1Въпреки всеобщото твърдение, че целулитът е само козметичен дефект, в действителност истината се оказва съвсем друга. Според медиците портокаловата кожа е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността.

Проучванията показват, че близо 85% от жените в зряла възраст са в някаква степен засегнати от "портокаловата кожа".
Причини за поява:
celulit 2Първата, и вероятно най-сериозна причина е наследствената предразположеност, затова не е чудно, че дори и по-слаби жени го имат.
Но все пак колкото повече мазнини има между тъканните фибри, толкова по-видим ще е целулитът.
След което идва ред на нездравословното хранене или режим, базиран на хамбургери, пържени картофки, пица и какво ли още не, изобилие от въглехидрати под формата на вкусни вафлички и липса на всякакви плодове и зеленчуци.
Далеч не без значение се оказват заседналият начин на живот и вредните навици, свързани с честия прием на алкохол и тютюнопушенето. Твърде тесните дрехи понякога могат да се превърнат във вреден навик и като следствие от това да настъпи нарушение в процесите на кръвообращение.
Шестте стадии на целулита:
Засега учените нямат единно мнение по въпроса къде завършва целулита-норма и започва целулита-патология. Няма и единна класификация. Някои лекари определят четири стадия на целулита, други шест. Според болшинството учени началният стадий на целулита е нормална физиологична особеност на женския организъм.
Първи стадий
- малки отоци и подпухналост. Кожата все още е равна и гладка, но течността започва да се задържа в подкожната мастна целулоза. По-трудно зарастват рани и синини.
celulit 3Втори стадий
- отоците нарастват. Появяват се неравности, които се забелязват при напрежение на мускулите.
Трети стадий
- при "свиване" на кожата се вижда "портокалова кора". Течността започва да притиска артериите. Повърхностните вени не могат да се справят с дейността си. В капилярите се задържа кръв. Появяват се уплътнения и синини, които трудно минават.
Четвърти стадий
- целулитът се вижда ясно дори при отпуснати мускули. Поради недостиг на кръв кожата в тези места е студена със син оттенък. При прищипване и натискане има болка.
Пети и шести стадий
- площта на целулита се увеличава, появява се и по ръцете. Може би най-правилно е мнението на учените, които твърдят, че първите три стадия трябва да се смятат за козметичен дефект, а четвъртият вече е заболяване.
Как да се справим с проблема:
Както вече посочихме появата на целулита зависи от генетични, хранителни и хормонални факта.
Което си означава война точно на тези фронтове: променяш хигиената на живот, храниш се рационално и третираш самите образувания локално. Понякога е наложително да съвместяваш повече техники, за да достигнеш до желания резултат. Големият проблем е, че портокаловата кожа се образува много бързо и се настанява трайно. Но все пак може да бъде преборена с постоянство важно за правилното съществуване на клетките. Затова е важно да пиеш по 2 литра вода на ден. Избягвайте полуфабрикатите и пържените страни и се придържайте към преси плодове и зеленчуци.

Прочетена 2415 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top