Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

grimyt-v-dreven-egipet 2Загледайте се в портретите на древните египтяни, какво ще откриете? Със сигурност ще забележите, че всеки един от тях носи грим. В допълнение на това, няма как да не забележите красиво очертаните и изрисуваните им очи. В древността по времето на всички династии гримът е бил задължителен за всички - мъже и жени.


Какво знаем и можем да кажем за грима през древността?
Един от първите писмени документи, съдържащ и козметични съвети бил папирусът на Еберс, намерен в египетска гробница. Както от него, така и от рисунките и стенописите, останали в гробниците и пирамидите, става ясно, че египтяните, в това число жреците, фараоните и обикновените хора, активно използвали и усъвършенствали различни видове козметични средства – моливи за вежди, разнообразни кремове и помади.
И двата пола използвали боя за коса и лак за нокти. Запазена е и хилядолетна рецепта за парфюм, в чиито състав влизали следните вещества: мирта, аир, кипарис, кориандър, хвойна, мента и мед.
grimyt-v-dreven-egipet 3Добре позната на всички ни е формата, в която очертавали очите си египтяните - форма на бадем или удължено котешко око. Усъвършенствали се в холистичен метод за производството на грима, египтяните го използвали не само с декоративна цел, но практиките им имали медицинска, магическа и духовна част. Чрез грима те се предпазвали от очни болести, също така вярвали, че той ги предпазва от урочасване и заклинания на боговете им.
Използвани били два типа грим:
Уджу - направен от зелен малахит, познат още като зелена руда, идваща от Синай. Било считано, че Синай и неговите мини били подвластни на магическите умения на богиня Хатор. Богинята на красотата, радостта, любовта и закрилница на жените. От нея произлязъл епитетът "Дамите на малахит".
Месдемет - тъмно сива руда, която била извлечена или от сулфида на антимона или по-често от галена (оловен сулфид). Веществото галена можело да се намери или в Асуан (в днешно време град в Египет по поречието на река Нил) или около крайбрежието на Червено море. Това вещество е донесено в древен Египет, от жената фараон Хатшепсут, която направила експедиция до древния град Пунт.
grimyt-v-dreven-egipet 1Известен е фактът, че оловните съединения са отровни. Но след редица опити с клетъчни култури, учените доказват, че присъствието на оловни съединения в гримовете е причина да се увеличи производството на азотен оксид от клетките, контактуващи с него. Азотният оксид, който е свързан с оловните съединения, се проявява като важен "посредник" в междумолекулярната комуникация в клетките и между тях, отключвайки процеси в имунната система. Така имунната система почти моментално се справя с намиращите се върху кожата или около очите бактерии, което подсигурявало на гримираните дами естествена защита срещу тях.
Поради сухия климат и песъчливостта на района, египтяните често боледували от различни очни болести, най-често срещан бил конюнктивитът. Гримът бил естествената защита в борбата срещу очните болести.
Как ли древните египтяни са достигнали до толкова задълбочени познания в медицината? Вероятно доста случайно. Но след като започнали да прилагат козметика на основата на оловни съединения явно се е установило, че ефектът на предпазване от очни възпаления е много по-голям от разкрасителния ефект, което е довело до масовото използване на такива гримове.

Прочетена 4690 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top