Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ashtanga-yoga 1Ащанга виняса йога е онази, която практикуват звездите Мадона, Стинг, Джоди Фостър, Дарил Хана, Уорън Бийти. Забелязали сте как възрастта им напредва, а те не остаряват, нали?! Това явление се дължи на най-популярната йога извън пределите на Индия.
Самата „медитация“ представлява комбинация от хореография и дишане. Харесва се на всички любители на танците. Не се изискват невероятни пластични способности. Само ентусиазъм и шепа настроение.

ashtanga-yoga 2Не просто топи килограмите, а кара духа и тялото да се хармонизират идеално. Ащанга учи как да контролираме емоциите си и да балансираме тялото си. След няколко месеца посвещаване на точно този вид йога ще забележите как тялото ви става красиво, изваяно, а мускулите се оформят без натрупване на излишен обем.
Ащанга е разновидност на класическата йога. В себе си съдържа 8 степени. Систематизирал ги е мъдрецът Патанджали. Ашта означава осем, а анга е крайник, компонент. 8-те правила, които задвижват механизма на този вид йога са – дисциплина, дишане, концентрация, правилно хранене, позитивно мислене, гъвкавост, динамика и постоянство.
Позите и асаните са абсолютно същите като в хата, но са свързани с комплекси от движения (виняси) в съчетание с дихателни техники. Концентрацията се разпределя в конкретни точки. Това е не просто физическо, а по-скоро духовно изживяване. В началото е немислимо да знаете какво след кое следва и ще ви е необходим учител. Той ще ви насочва как да изпълнявате упражненията, по колко време да ги задържате и да не забравяте да сменяте дълбочината и интензитета на дишането. Ще ви показва как точно да се огъвате, така че да не се нараните и да получите сериозна травма.
ashtanga-yoga 3Една тренировка продължава час и половина. В началото опитите ви ще бъдат изцяло посветени да направите тялото си по гъвкаво и издръжливо на различните пози. Когато постигнете каляването от само себе си ще се отворите към духовното израстване.
След първите часове ще усетите промяна в работата на стомашно-чревния тракт. Ащанга изисква огъване и усукване, които неминуемо ще се отразят на вътрешните ви органи, само че в положителна насока. Все едно ще правите масаж на бъбреците, стомаха и дробовете си. Нервите по гръбначния стълб също се стимулират осезаемо. Излишната храна няма да се трупа като пояс около кръста ви, а ще се отделя от организма.
Дихателните упражнения изчистват кожата от токсините. Горещо се препоръчва за хора с проблеми с кръста или гръбначни изкривявания, защото йогата изправя стойката, прави мускулите по-дълги и калява устойчивостта на кръста.

Прочетена 3646 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top