Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

stulbovete-na-uelsnesВъзможно е да срещате и наименованията: „аспект” и „колело” на уелнеса – едно и също е със „стълбове”. С течение на времето, различни уелнес експерти по света се опитват да премахват и добавят различни и не толкова различни стълбове на уелнеса, в сравнение със съставени от друг уелнес специалист такива. Дори, броят на стълбовете е различен, според различните им съставители (най – често се срещат бройките: 6, 8, 10 и 12).

За да сме ви максимално полезни по темата със стълбовете, ще ви представим различни типове стълбове, съставени от различни уелнес философи. Ще споменем най – важните и често срещани уелнес колела, а вие ще забележите колко голяма е приликата между стълбовете от различните им автори.

Ако уелнесът е многоаспектов, както се знае, то какви са аспектите му? Ето ги в един тип подаспекти, където се съобщава, че уелнесът бива: (10 стълба):

1. Социален;stulbovete-na-uelsnes2
2. Професионален;
3. Духовен;
4. Физически;
5. Интелектуален;
6. Емоционален;
7. Екологичен;
8. Финансов;
9. Психически;
10.Медицински

Професионалният уелнес и екологичният уелнес не са от личностен характер, но работата на човек и физическата среда са фактори, които оказват влияние върху личностния уелнес. Необходимо е изследване, за да се установи ясно отношението между подаспектите. Макар, че точните аспекти на уелнеса биха могли да бъдат оспорени, ние вярваме, че тези, изброени тук, съставят един полезен списък.

Ето и друг тип подаспекти на уелнес (12 стълба): Американският лекар John Travis, който се смята за баща на уелнеса, разработва първата методика за уелнес оценка „УЕЛНЕС ОПИС”, изразяваща се в 12 стълба на уелнеса. Те представляват цялостен личностен модел, включващ измерения на уелнес енергийната система. Тя обхваща основните жизнени процеси, които взаимодействат едни с други и оформят нашия житейски опит и благоденствие, а имено:

1. Отговорност към себе си и любов;stulbovete-na-uelsnes3
2. Дишане;
3. Усещане;
4. Хранене;
5. Движение;
6. Чувстване;
7. Мислене;
8. Играене и работене;
9. Общуване;
10.Интимност;
11.Намиране на смисъл;
12. Трансцендиране

В края на краищата, всички типове и аспекти на уелнеса попадат в две широки категории, биващи психическа и физическа. Те са от решаващо значение да се отбележат, тъй като психическият или емоционален компонент често са пренебрегвани, защото се фокусираме върху такива основни елементи, като физическо здравословно състояние и рискови фактори за хронични болести. За да постигнем състояние на уелнес в собствения си живот или да се опитаме да водим другите към него, ние би трябвало да отдадем дължимата грижа на всеки един от аспектите на уелнеса.

Може да не сме напълно физически готови или здрави, обаче можем да се стремим към повишен уелнес, работейки със стълбовете, които разгледахме. Успех!

Прочетена 1597 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top