Белтъчини (8)

  

beltychini1Името на белтъчините или протеинитe произлиза от гръцкото “протон”, което означава първичен, изконен, най-съществен. Протеините са комплексни образувания на 22 аминокислеини и изграждат всички органи и системи. Органите и тъканите се развиват чрез постоянно обновяване и относително равновесие на градивни и разрушителни процеси (т.нар. хомеостаза). Затова чрез храненето в организма трябва непрекъснато да се вкючват растителни и отчасти животински белтъчини: например за човек с тегло около 70 кг. са нужни дневно около 56 гр. белтъчини.

beltuchini-1Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме достатъчно количество от тях с храната и то ежедневно. Това е необходимо, защото организмът ни не може да съхранява запаси от аминокиселини.

Логично изниква въпросът: Какво значи достатъчно?
Според последните изследвания за всеки килограм от телесното ни тегло е необходимо да приемане около 1 гр. белтъчини или иначе казано, ако тежите 55 кг. са ви необходими 55 гр. чисти белтъци на ден.

След това изниква въпросът: От кои храни можем най-пълноценно да си ги набавим?

beltytchini3Белтъчините са полимери, чиито елементи са двадесет аминокиселини. Човешкият организъм не може да произвежда осем от тези аминокиселини, които се наричат "незаменими" и затова трябва да бъдат приемани чрез храната. Ползата от белтъчините се изразява в това, че те съдържат именно тези осем аминокиселини.

Енергетичният еквивалент на 1 грам белтъчини се равнява на 16,76 килоджаула (4 килокалории).
Преработката на белтъчините става посредством ензими, произвеждани в стомаха, панкреаса и стената на тънкото черво. При смилането на белтъчините винаги се отделят отпадъчни продукти или киселини. По тази причина те изискват особено внимание, когато се комбинират с други хранителни вещества.

interesnobeltyci1Жените често недооценяват ролята на белтъчините в менюто си. Животинските се усвояват по-добре от растителните, а нормата зависи от възрастта, пола и нивото на физическа активност. 

Някои дори съзнателно се отказват от пилешко и телешко, защото свързват тези продукти само с нарастване на мускулната маса. А от белтъчини са изградени всички органи и тъкани на организма, всяка клетка. Те влизат в състава на ферментите и хормоните, пренасят кислорода в клетките, изнасят отпадъците от обмяната, осъществяват всички защитни функции.

otslabvane1Един хранителен режим, богат на протеини е ключът към здравословното отслабване. Ако има нещо, на което ни научи модата на нисковъглехидратните диети, то е ползата от белтъчините.

Напоследък модното в света на диетите е ориентиране към т.н. броене на калориите – едно наистина ефективно средство при отслабване. При него обаче не винаги е ясно дали приемаме най-добрите нутриенти за нашето тяло, или просто сме намалили порциите.

beltychini1Ново изследване от Университета на щата Луизиана ни напомня да не ограничаваме белтъчините, защото те ни пазят от излишно натрупване на мазнини. За да стигнат до този извод учените поставили група възрастни с различно тегло на една и съща диета за 4 седмици, като в състава им влизали около 15% белтъчини.

beltychini2След като изминал този период, участниците били разделени на три групи, като всяка група приемала различна диета – с 5, 15 и 25% съдържание на белтъчини. Освен това, учените добавили 1000 калории към дневния прием на всички участници.

Страница 1 от 2

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top