Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BeltuciОсновна градивна единица на белтъците са аминокиселините. Всички белтъци, от вирусните до човешките, са изградени от едни и същи двадесет вида аминокиселини. Те още се наричат протеини.

Белтъчините са основния градивен компонент на човешкия организъм. Мускулната тъкан, вътрешните органи, костите, кожата и косата – всичко е изградено благодарение на белтъчините. Те изграждат ензимите, хормоните, антителата, като по този начин играят важна роля върху обмяната на веществата и имунната защита на организма. За разлика от мазнините и въглехидратите тялото не трупа запас от белтъчини. Веднъж попаднали в организма те се използват по предназначение или като източник на енергия. Това налага присъствието им в почти всяко хранене.

Белтъчините са изградени от 20 вида аминокиселини, които се разделят на две групи – заменими аминокиселини (12 вида) и незаменими аминокиселини (8 вида).

Заменимите могат да се синтезират в организма от други аминокиселини или да бъдат заменени с други, докато незаменимите не могат. Незаменимите аминокиселини трябва да влизат в състава на ежедневната храна, тъй като недостигът им води до смущения в обмяната на веществата.Приетите чрез храната белтъчини се разграждат до аминокиселини и чрез кръвта се разнасят до всички тъкани и органи, където изпълняват своите функции. Заедно те участват в изграждането на тъканите и органите, хормоните, ензимите и други. Белтъците са едни от основните хранителни вещества с първостепенно значение за храненето при човека.

Човешкият организъм не разполага с резерви от белтъци. Единствен източник, който снябдява човешкия организъм с аминокиселини са хранителните белтъци. Животинските белтъци са с високо качество и съдържат пълния брой незаменими аминокиселини. Те се определят като пьлноценни.

Продължителният недостиг на белтъци с храната намалява защитните механизми на организма, води до засилване на белтъчното разграждане (катаболизъм), намалява умствената и физическа работоспособност.

Beltuci2Ензимите са белтъчни тела, при белтъчен дефицит настъпват ензимни смущения на клетъчно, тъканно и органно ниво. Нарушават се функциите на черния дроб. Влошава се усвояването на желязото, витамините В1, В2, В6, В12, С, РР (ниацин), фолиевата киселина и др. Това води до увреждане биосинтеза на белтък в костния мозък и причинява анемия. Причината за възникване на тези т.нар. хранителни анемии е недостигът на белтъци, главно от животински произход. Прехранването с белтъци претоварва организма с пуринови продукти и крайни продукти на азотния метаболизъм.

Източници на белтъци за човека са хранителните продукти от животински и от растителен произход.
Таблица 1. Съдържание на белтъци в някои от най-често употребяваните хранителни продукти (g в 100g нето продукт)

Продукт

Белтъци

Мляко – краве, пълномаслено

3.3

Мляко – краве, кисело

3.8

Извара от обезмаслено мляко

17.2

Сирене – бяло саламурено

116.9-17.1

Кашкавал

124.4-25.8

Яйце – кокоше

12.5-13.3

Грах – зелен

5.9-7.4

Фасул – зелен

2.0-3.0

Месо – агнешко

20.8

Месо – телешко

21.3

Прочетена 6797 пъти
Още в тази категория: Ролята на белтъчините... »

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top