Зеленчуци (14)

  

zelenchuci-1Разберете кои зеленчуци за какво помагат. Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню.

Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню. За предпочитане е да се консумират пресни. Овкусяването го оставяме по ваш избор.

Алабаш

Зеленчук богат на фибри, калий, натрий, фосфор, магнезий, витамин А и витамин C. Полезен е за сърцето и циркулацията на кръвта. Чрез приемането на алабаш организма става по-устойчив на различни инфекции.

svoistva-na-batatite 1Бататите или т.нар. сладки картофи са грудков зеленчук, чиято родина е Централна Америка (Перу, Колумбия).
Смята се, че той е бил използван като храна от човека преди 10-12 хиляди години, а възможно и по-рано. По време на Великите географски открития през XV и XVI век това удивително растение било пренесено в Азия и в Африка, където се превърнало в основна въглехидратна храна на редица народи. Със своите забележителни вкусови и питателни качества бататите станали любим продукт и на испанските и френските колонизатори на Новия свят.

11396 1Розовият домат от Куртово Конаре, известен още като „голям бабин”, влезе в Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food.

Доматът, заедно с местната куртовска ябълка, е вписан преди два месеца в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от цял свят.

В брошурата има около 1000 продукта, но от тях само четири са български, допълва бТВ. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и каракачанската овца.

polezna-svoistva-na-tikvata 1Тиквата е дошла при нас от древността, отглеждана е вече повече от 3000 години. Древните гърци са използвали изчистена тиква, като съд за пиене. През вековете, когато хората са се лекували с каквото имат под ръка, тикватаневеднъж им е била в помощ.
С нейна помощ са понижавали температурата на тежкоболните, лекували са запек, нервни разстройства и сърдечни болки. Заради лечебните й свойства са отглеждали тиквата навсякъде.

povecheto-zelenchuciЗеленчуците заемат особено място в храненето на човек. Те са една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Зеленчуците доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма участвайки в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма.

Повечето зеленчуци съдържат 5% въглехидрати, но в някои зеленчуци, като морковите и картофите, съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо. Важна съставка на зеленчуците са влакнините (неразтворими и разтворими), които имат регулиращ ефект върху функциите на червата и свързват излишния холестерол.

briukselskoto-zeleЕдно от най- ценните качества на брюкселското зеле е, че съдържа много витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхраняването му. То е с ниско съдържание на мазнини и калории, също и с много ниско съдържание на натрий и без холестерол. Брюкселското зеле влиза в основния състав на европейските кухни поради високото наличие на витамин С.

Брюкселското зеле съдържа витамини В2, РР и каротин. Поради наличността на витамин РР брюкселското зеле е ценна храна при зарастване на рани, на костни счупвания, за укрепване на стените на кръвоносните съдове и при пролетна умора.

Страница 1 от 3

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top