Мазнини (13)

  

16. Рибено масло
Макар че рибата и рибеното масло са добри източници на омега-3 мастни киселини, количеството наситени мазнини в тези храни също не трябва да се пренебрегва. С най-голямо съдържание на наситени мазнини са маслото от сардини (30% наситени мазнини), маслото от треска (23%), маслото от херинга (21%) и маслото от сьомга (20%).

1Наситените мазнини отдавна се асоциират с повишения риск от сърдечни заболявания, удар и дори рак. И, макар доказателствата да са на места противоречиви, а някои мнения крайни в отрицанието си, няма да ни навреди да ограничим приема на тези мазнини в диетата си. Ключовата дума тук е да ограничим наситените мазнини, а не да ги изключим! Нито една от храните в този списък не е добре да се замества с трансмазнини или повечето видове маргарин, защото, както се оказва, те са дори по-вредни за здравето. Препоръчителното количество наситени мазнини за ден е 20 г. А ето кои са и 10-те храни с най-голямо съдържание на наситени мазнини:

fustycheno maslo 2Фъстъчено масло е за бърз и лесен начин за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Един бърз и лесен сандвич с фъстъчено масло е далеч по-здравословно, отколкото бургер или пържено пиле за вечеря и далеч по-добре, отколкото лесна „храна“ като чипс или сладолед. Това е така, защото фъстъченото масло предлага здравно-защитно моно и полиненаситено масло. В действителност, колкото по-често ядете фъстъчено масло, по-нисък е рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Фъстъчено масло е достъпен източник на калории.


mazninite-2-1Дали все още има хора, които вярват, че маргаринът е здравословен?

Продават ли се изобщо на нашия пазар храни, които да стават за ядене? След палмовото масло, сега е ред на трансизомерните мазнини и как държавата не желае да ги контролира. Научните факти са категорични - тези мазнини са бавна отрова, която обаче присъства в повечето храни по магазините.

Какво представляват трансмазнините?

Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране (хидриране).

otslabvane sus zehtin 1Всички знаем, че колкото и красиво лице да имаме, ако тялото ни не е слабо няма как да хванем окото на мъжете. Останали са в миналото повечето от добрите черти днеска движеща сила в любовта е външната, а не вътрешната красота. Ако имате проблем с наднорменото тегло и търсите начин да постигнете ефективно отслабване, то един от възможните начини е с помощта на зехтин.

Зехтина е много добър заместител на олиото при готвене. За разлика от слънчогледовото олио, маслиновото не съдържа наситени мастни киселини, което от своя страна не води до затлъстяването. Ако сте решили наистина че искате да отслабнете сменете слънчоглдовото олио със зехтин.

SUSAM I SUSAMOVO MASLO 3Той е изключителен източник на калций, магнезий, мед, цинк и селен. Богат е на белтъчини, целулоза, витамини от група В, както и на фолиева киселина. Отлично средство е за подобряване на нервната, храносмилателната и сърдечната дейност. Полезен е за хората, страдащи от остеопороза и анемия, за бременни и кърмачки, повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и мозъчни проблеми. Оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите. Сусамът е подходяща храна за хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес. Сред свойствата му може да се прибави и това, че повишава количеството и качеството на спермата. Използва се за профилактика и лечение на запек, а също и при суха кашлица. Помага при преждевременна и силна менструация. Сусамът понижава нивото на лошия холестерол, повишава имунните способности на организма и намалява риска от някои тумори.

Страница 1 от 3

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top