Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

chervena-borovinka1Червената боровинка е добър растителен източник на особено важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини. Тези червени плодчета са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастникиселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли. 

Червените боровинки съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина и доста витамин С.

Присъстващите дъбилни вещества от катехинов тип в листата на червената боровинка ги правят по-добре поносими от тези на мечото грозде. Червените боровинки са мощен антиоксидант. Витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали, а плодовете имат и антисептични свойства. Има данни, че около 20 млн. души в Европа използват червената боровинка като антиоксидант.

Съдържащият се в диви плодове токотриенол (рядко срещана форма на витамин Е) е най-ефективният и се открива в червените боровинки. Счита се за антиоксидант, който е между 40-60 пъти по-ефективен от токоферол, най-често срещаната форма на витамин Е. Твърди се, че от всички натурални масла, това от червената боровинка съдържа най-голямо количество от токотриенол. В червените боровинки има и големите количества желязо, а допълнителен плюс е, че плодовете има ниският гликемичен индекс.

В 100 г червени боровинки се съдържат:chervena-borovinka3

86.5% вода; 49 ккал; 0.4 г белтъчини; 0.2 г мазнини; 12.7 въглехидрати; 8.5 г захари; 4 г фибри.

На всичкото отгоре тези малки „червени диаманти” са силно противораково средство. Доказано е, че проантоцианидните съединения в червената боровинка имат антиканцерогенна активност, в резултат на което червени боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. При лабораторни опити е доказано, че екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата.

Червените боровинки са много полезни и за сърцето. Оказват превенция на сърдечните проблеми и помагат при наличието на различни болести на сърцето. Профилактиката с червена боровинка, като допълнение във вашият хранителен режим, може реално да намали риска от сърдечни заболявания. Ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Това от своя страна е свързано с благоприятни ефекти върху сърцето и вашето кръвно налягане.

cherveni-borovinki2Червените боровинки са мощно средство срещу камъни в бъбреците. Хининова киселина в червените боровинки може да помогне да се предотврати развитието на камъни в бъбреците.

Пиенето на сок от червени боровинки може да спре инфекция на пикочните пътища, защото пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени. Танините възпрепятстват полепването и задържането им за стената на пикочния мехур, с което предпазват от инфекции на уринарния тракт.

Прочетена 1922 пъти Последно променена в Сеп 30, 2016

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top