Над 75% от колагена в тялото е колаген тип 1 и 3, който изгражда съединителната тъкан, кожата, косата, ноктите, кръвоносните съдове, сухожилията и ставните връзки.

Колаген тип 1 се съдържа в кожата, косата, ноктите, сухожилията, кръвоносните съдове и вътрешните органи. 55% от колагена в тялото е тип 1. 

Колаген тип 2 се съдържа в ставния хрущял. Съдържанието на колаген тип 2 в ставния хрущял е 85-90% и над 50-55% в ставите.

Колаген тип 3 е основеният компонент кожата, белите дробове и стените на кръвоносните съдове, който обикновенно е заедно с колаген тип 1. 

vuzstanovqvaneТъкмо сте приключили Вашата тренировка и наистина чувствате напрежението в мускулите си. Вие сте доволен от здравата тренировка и си мислите колко по-силен ще бъдете като резултат.

Това, което забравяте обаче, е втората част от чудесната тренировка: отпускане на мускулите – тяхната награда.

Ето 12 съвета как да отпуснете Вашите мускули:

magneziiЕдин от първите симптоми на липса на магнезий е хроничната умора, която повечето хора се опитват да преборят с висока консумация на кафе, кола и чай. За съжаление тези възбуждащи напитки повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават умората.

bcaa-blastBCAA или така наречените аминокиселини с разклонена верига са част от групата състояща се от осем особено важни аминокиселини, които не могат да се произвеждат в човешкия организъм и поради това трябва да бъдат вкарвани в него от вън. Затова ги наричаме НЕЗАМЕНИМИ аминокиселини (BCAA).

proteini4Протеините (белтъците) изграждат всички живи клетки. Те са нашите градивни елементи. Едновременно с това могат да бъдат и източник на енергия. При разграждането на 1 гр протеин се освобождава 4,1 ккал енергия. Общо протеините трябва да представляват 15 до 25% от нашата храна.

Ако потърсите информация за протеините в учебниците по биология ще прочетете следното:

glutamin2В човешкото тяло глутамин се складира в мускулите - 60 % от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина. Първите две са с разклонена верига и са особено важни за мускулния растеж . Тежките тренировки изискват много глутамин, който организмът сам не може да си произведе от посочените по-горе аминокиселини. Науката категорично показа, че глутаминът предпазва от загуба на мускулна тъкан заради тренировъчните натоварвания, стреса, заболявания и т.н.

proteini1С високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, бобовите храни са не само полезни за талията, но биха могли да помогнат и за предотвратяване на някои заболявания.
Бобовите растения не са просто заместител на месото, те са толкова хранителни, че най-новите насоки в диетологията препоръчват да утроим настоящия си прием от 1-3 чаши на седмица. Защо бобовите храни са толкова полезни за нас? Ето какво имат да ни кажат експертите:
.

l-carnitineАминокиселината, чието име е синоним на отслабване

Какво е основното му физиологично въздействие?

Основната функция на L-карнитина е да служи като "совалка", която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като "гориво" за енергия, нужна на тялото.

Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива.

dobavki1Говорейки за различните хранителни добавки и тяхното влияние върху спортуващите, не можем да пренебрегнем една особено популярна група – хранителните добавки за отслабване и за топене на мазнините.

Много е важно да уточним, че този тип хранителни добавки не са някакво магическо хапче, от което вие ще започнете рязко да сваляте много килограми и да топите излишните мазнини.

Много хора ме питат какви хранителни добавки да пият, за да отслабнат.

Страница 1 от 2

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top