Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

proteini1С високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, бобовите храни са не само полезни за талията, но биха могли да помогнат и за предотвратяване на някои заболявания.
Бобовите растения не са просто заместител на месото, те са толкова хранителни, че най-новите насоки в диетологията препоръчват да утроим настоящия си прием от 1-3 чаши на седмица. Защо бобовите храни са толкова полезни за нас? Ето какво имат да ни кажат експертите:
.

Хронични болести като рак, диабет и сърдечните заболявания имат нещо общо помежду си. Наднорменото тегло увеличава риска да развиете тези болести и влошава прогнозата, ако вече сте ги развили. Това означава, че това, че панталоните ви стоят по-добре не е единствената полза от по-тънката талия.

proteini2Що се касае до калории, бобовите растения са съизмерими с месото. Но определено водят по показателите съдържание на фибри и вода. Две съставки, които ви карат да се чувствате сити по-бързо. Включването на бобови храни в диетата ви ще спомогне да намалите калориите, без да усетите лишения.

Нашата диета е доста скромна откъм фибри (средностатистическият човек консумира само 15 гр. на ден), което е в ущърб и на сърцето, и на талията. Една чаша готвен боб (или две-трети консерва) осигурява 12 гр. фибри – почти половината от препоръчителната дневна доза от 21 до 25 грама за възрастна жена (30 до 38 грама за възрастен мъж). От друга страна, месото изобщо не съдържа фибри.
Тази разлика в съдържанието на фибри означава, че месото се смила доста бързо, а бобът – бавно, като ви държи сити за по-дълго време. Освен това, бобовите храни имат ниско съдържание на захари, което предотвратява повишаването на нивото на инсулин в кръвта и съответно огладняването. Когато замените месото във вашата диета с боб получавате бонус – намаление на наситените мазнини.

proteini3Все още не сте сигурни? Според едно скорошно проучване, хората, които ядат боб тежали средно с по 3 кг. по-малко от тези, които избягват бобовите храни, освен това имали по-тънка талия, въпреки, че приемали със 199 калории повече дневно за възрастните и невероятните 335 калории повече дневно за тинейджърите.
В бобовите храни се съдържа още нещо, което липсва в месото. Това са фитохимикалите, химични съединения, които се намират само в растенията („фито” е гръцката дума за растение). Бобовите храни са с високо съдържание на антиоксиданти, клас фитохимикали, които „изваждат от строя” вредните за клетките свободни радикали. (Свободните радикали се свързват с всичко от рак и остаряване до невро-дегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.)
В рамките на едно проучване, учените измерват антиоксидантните способности на повече от 100 обикновени храни. Три вида боб се наредили сред първите четири – дребен червен боб, едър червен боб и шарен боб пинто. Три други вида – черен боб, фасул и аспержов боб (вигна) – се наредили сред първите 40.

В заключение? Бобовите растения са едва ли не идеалната храна.

Прочетена 5468 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top