Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

l-carnitineАминокиселината, чието име е синоним на отслабване

Какво е основното му физиологично въздействие?

Основната функция на L-карнитина е да служи като "совалка", която пренася мастните киселини с дълга верига през клетъчната мембрана, за да достигнат митохондриите, където служат като "гориво" за енергия, нужна на тялото.

Това е необходимо, тъй като мастните киселини трудно могат да преминат тази мембрана, понеже тя е непропусклива.

Преминаването става лесно, когато молекула на мазнината се свърже с молекула на L-карнитина. Предимството на L-карнитина обаче не приключва дотук.

След като молекулата мазнина бива изгорена, от нея се получават отпадъчни продукти. Тогава карнитинът се свързва с тях и ги прекарва обратно през клетъчната стена на клетката.

Така действието на L-карнитина е двойно - вкарва мазнината в клетката и извежда ненужните продукти.

l carnitine 1Какви са оптималните дози?

За средностатистическия човек дозата е около 5-6 грама дневно (това са 5 000-6 000 милиграма - обърнете внимание на съдържанието на препарата, който ползвате).

Разбира се, за спортистите те са малко по-високи, но прием, по-голям от 10 грама дневно е вреден за здравето.

За съжаление тялото се адаптира към приема на L-карнитин и поради това само след няколко седмици той вече не "работи".

Затова се препоръчва прием не по-дълъг от 3-4 седмици, в противен случай бихте харчили парите си за нищо.

Полуживотът на L-карнитина е само 17 часа, което означава, че се изхвърля бързо от тялото.

Като прибавим и факта, че достига върхови стойности на 3 до 6 часа след приема му, за да извлечем максимална полза, е нужно да го приемаме 3-4 часа преди тренировка.

Възможни вредни/странични въздействия

L-карнитинът е доста добре поносим от тялото, но все пак се срещат странични ефекти предимно при по-продължителна употреба. Те се изразяват в гадене, повръщане, стомашни крампи и диария.

otslabvaneКои препарати са основен източник на L-карнитин?

Обичайно L-карнитин се продава като самостоятелна хранителна добавка или като съставна част на препаратите, намаляващи телесните мазнини (фет бърнъри).

Освен L-карнитин, възможно е карнитин да се предлага и под друга форма - Ацетил L-карнитин. Според някои публикации ацетилът разгражда мазнините дори по-добре от самия карнитин.

За съжаление при детайлно разглеждане на Цикъла на Кребс това е било опровергано.

Ако видите пък добавки, в които има DL-Kарнитин, е добре да знаете, че това е карнитин смес от двете си форми.

DL-Карнитинът е много по-лесен за произвеждане и съответно по-евтин, но той не само не е толкова ефективен, колкото L-карнитина, но е и много по-опасен.

В последните няколко години интензивно текат разработки по производство на L-карнитин, който е свързан с определени аминокиселини - изследователите твърдят, че неговата усвояемост и ефективност ще бъдат многократно по-високи. Въпрос на време и на личен опит е да видим дали ще се окажат прави.

Допълнителни физиологични въздействия на L-карнитина

L-карнитинът участва в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите ни, блокира вещества, които нарушават клетъчната стена.

Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини.

Кои храни съдържат L-карнитин в най-голямо количество?

L-Карнитин има най-много в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, а в още по-малки - в плодовете и зеленчуците.

При здрав човек 75% от необходимия L-карнитин би следвало да се осигури от храната, а останалите 25% да се синтезират от тялото.

Прочетена 5255 пъти

За нас

Fitness LADY - нашият клуб ще изненада и зарадва всеки, двете опитни спортисти, както и тези, които само планира да направи първите си стъпки в посока на нови резултати и здравословен начин на живот.

 
Top